dimecres, 17 de desembre del 2008

VIDA SOCIAL I L'ASSOCIACIONISME

LA VIDA SOCIAL I L'ASSOCIACIONISME

Per tal de poder valorar la realitat cultural i social d'un poble, pensem que la vida associativa que genera és la millor manera. Per aquest motiu fem una relació de les associacions i el nombre d'activitats que es porten a terme actualment, així com dels seus representants, els quals ens han facilitat la tasca per elaborar aquesta memòria.

En aquest apartat constatem que Medinyà destaca per damunt de molts pobles dels voltant, amb trets semblants, per la seva activitat social.

Diferents fets i inquietuds han materialitzat la realitat d'associativa, per poder gaudir, per mantenir els drets i deures de tota persona, per educar els infants,...
Actualment les associacions són:
* Associacions esportives:
Agrupació Esportiva Medinyà.
Associació Medinyà Sport
* Associació de Veïns del Casal de Medinyà.
Companyia de Teatre baliga-balaga
Agrupació Sardanista
Casal juvenil de Medinyà
* Associació de Pares d'Alumnes de la Escola Pública.
* Associació de Caçadors
* Grup d'esplai Medinyà Jove
* Col·lectiu pro-Medinyà independent



3.6.a Associacions esportives.


A l'actualitat tenim dues associacions esportives:
L'AGRUPACIÓ ESPORTIVA DE MEDINYÀ
En un principi neix al voltant del futbol, seguint una tradició força arrelada en el nostre poble, que començà després de la guerra. Es recorda com a primer partit, que es pot considerar amb una certa oficialitat el que enfrontà, l'any 48 , Medinyà i Cornellà de Terri. L'escenari era l'anomenada "Era del castell" i disposaren en una banda dos pals d'acàcia drets i un travesser mentre que a la banda contrària tan sols hi havia dos pals. El terreny de joc no era planer però hi havia herba no gaire alta que d'alguna manera semblava que uniformava el terreny. No es té constància del resultat final si bé es diu, d'avi a net, que jugaven set o vuit jugadors per equip i la vestimenta era força desigual.

Els anys següents, sense periodicitat ni constància, el contrincant habitual fou l'equip del poble d'Olives. L'escenari era el mateix que, a força d'anar jugant, quedava més polit per a la pràctica d'aquest esport. Als anys seixanta, l'escenari fou canviat per un camp de futbol amb dues porteries grosses a l'indret anomenat " Bosc de dalt de la Tria Vella". Aquí els partits de futbol ja sovintejaven més.

Els anys setanta, l'escenari era un camp darrera la benzinera, a prop de la carretera vella. S'instaura l'agrupació Esportiva Medinyà, l'any 1973. L'equip del poble, juga a la categoria d'Empreses. Per tant cada setmana hi havia partit (una setmana a casa i una a fora). L'afecció va creixent.

Més endavant, durant la dècada dels vuitanta, amb un nou camp municipal inaugurat a l'indret anomenat el "Clot de Bassals", es consolidà l'equip de futbol en la categoria d'alevins on figura com entrenador en Francisco Contreras, i un equip a tercera regional amb l'entrenador Manel Gonzalo. El president de l'entitat era en Sebastià Márquez. En aquest moment el futbol recupera una part important de la vida esportiva de Medinyà i, especialment, de molts nois.

Posteriorment, desprès d'uns anys d'irregularitat, de l'equip de futbol, s'acaba sense planter per poder participar en una competició regular. L'associació, però, manté la seva activitat, i neix una secció ciclista. L'Agrupació Esportiva Medinyà amb el seu president Ignasi Roura, es dedica, fins avui, a potenciar diferents activitats esportives, principalment les que fan referència als esports de bicicleta.
Tot seguit expliquem les activitats mes destacades que ha portat a terme aquesta entitat durant l'últim any.
* CAMPIONAT PROVINCIAL DE GIRONA, ESCALADA I DESCENS de bicicleta tot terreny (BTT). 15 de Juny. L'AE Medinyà va organitzar aquest campionat al poble veí de Celrà; hi varen participar un centenar de corredors en cada disciplina. L'endemà la premsa va destacar l'excel·lent organització.
* IV BTT MEDINYÀ. 16 Juliol. Amb la participació de quasi 200 corredors de les comarques gironines, es va portar a terme aquesta cursa de bicicleta de muntanya amb la col·laboració d'un gran nombre de veïns del poble, que van fer possible el seu bon desenvolupament.
* VII FESTA DEL PEDAL. 12 d'Octubre. Conjuntament amb l'Associació de Veïns, dins dels actes de la Festa Major, es va organitzar la Festa del Pedal. Tan per petits com per grans, van fer una passejada pels voltants de Medinyà, amb un circuit que va agradar a tothom.
* II - 4 HORES DE RESISTÈNCIA EN BTT DE MEDINYÀ. 26 Novembre. Aquesta prova es puntuable per el 1r. Obert de Resistència, el qual s'organitza conjuntament amb el Club Ciclista Empordanès de Figueres.

Durant tot l'any es van fent sortides els caps de setmana i es segueixen les diferents carreres de la província de Girona , també se'n fa alguna a nivell regional i estatal.
L' ASSOCIACIÓ MEDINYÀ SPORT
De recent constitució reprèn l'activitat futbolística. A la present temporada l'equip de futbol s'ha consolidat a la tercera categoria regional, passejant el nom de Medinyà amb esportivitat i orgull arreu de les comarques gironines. Figura al capdavant de l'entitat Eduard Vigara, com a president i l'Andreu Pascual, com entrenador.
D'aquesta manera a Medinyà tenim àmplia cobertura pel que fa referència a l'esport . Avui per avui disposem d'un camp de futbol, amb mides reglamentaries i dues pistes poliesportives situades a les escoles.

3.6.b ASSOCIACIÓ DE VEÏNS EL CASAL DE MEDINYÀ

Aquesta associació neix al voltant de la festa major i és el veritable motor social i cultural que mou el poble. Dins l'associació destaquen tres grups que actuen lliurement, però coordinats, segons les seves activitats: el grup de teatre, l'associació sardanista i el casal de jovent.

L'associació de veïns de Medinyà neix al voltant de la festa major, quan molts de pobles del voltant no tenien Festa Major, Medinyà, des de sempre, ha mantingut l'organització d'una festa el primer cap de setmana d'octubre, en honor a Sant Sadurní i a Santa Fe. Els balladors de la contrada sabien que era la darrera oportunitat de l'estiu per ballar, abans de la fira de Sant Martirià a Banyoles i de les fires de Sant Narcís a Girona. La Festa Major era el punt culminant i la manifestació de la pertinença a una mateixa col·lectivitat ; tothom participava i pagava la festa.

Malgrat la mancança d'espais d'us públic sempre es trobava un magatzem , garatge o graner que es preparava per poder celebrar els actes de la festa a cobert . El programa d'actes contenia necessàriament sardanes i ball a la tarda i a la nit, tant el dissabte com el diumenge.
Les sardanes, si el temps acompanyava, es feien i es fan a la Plaça de la Font, on giren al voltant de la tenora balladors incansables. Constatem que a Medinyà es balla empordanès, començant per l'esquerra, fet que el diferència de la resta del municipi (Sant Julià de Ramis) en el qual es balla selvatà, començant i acabant a la dreta. Evidenciem, en una manifestació popular i tradicional, un tarannà diferenciat dels dos pobles, que mantenen la seva especificitat i identitat.
L'objectiu de la festa era cobrir despeses però si hi havia guanys s'empraven per adquirir material per fer alguna obra pública, com l'any 1965 que es va posar a la plaça l'única bústia que encara avui funciona, on hi ha una placa que recorda el fet.
Tot aquest esperit voluntariós fou la llavor de la recuperació, després de la cavalcada de Reis. Posteriorment es materialitzaria i arrelà, en la construcció de l'actual Local Social, amb l'esforç desinteressat i voluntari del treball personal de tot el poble.
Tot aquest moviment collaria a l'any 1979 en la constitució de l'Associació de Veïns de Medinyà, on enguany hi ha associades més de 150 famílies del poble i que està dirigida per una Junta formada per 9 persones i que al capdavant hi ha la Sra. Imma Gelon. Es porten a terme gran quantitat d'actes culturals i lúdics, amb una important participació de tot el poble.
Les principals celebracions són:
* CARNESTOLTES, Amb dinar popular, concurs i ball de disfresses.
* PUJADA A PEU AL SANTUARI DELS ÀNGELS. 1 de Maig: Pel camí dels Àngels els petits i grans reviuen cada any una tradició centenària de respecte i d'homenatge a la Mare de Déu dels Àngels.
* HOMENATGE A LA VELLESA.. 2ª Setmana de Maig, recuperant l'antiga festa petita de Medinyà, i que organitzava la Mútua de Sant Isidre (actualment dissolta)
* DIADA DE L'11 DE SETEMBRE, arrossada popular.
* FESTA MAJOR DE MEDINYÀ, 1r diumenge d'octubre.
* APLEC DE SANTA FE, setmana desprès de la festa amb missa, arrossada, sardanes i jocs de cucanya.
* QUINES DE NADAL, que proporcionen una estona d'entreteniment alhora que suposen una font important d'ingressos per mantenir el ritme d'activitats de l'Associació.
I com activitats complementàries destaquem la castanyada i el concurs de pastissos, totes amb bona acollida per part de petits i grans.
* CAVALCADA DELS REIS D'ORIENT, portant la il·lusió als infants innocents.

Com es pot veure l'Associació de Veïns canalitza i impulsa la majoria d'actes comunitaris del poble. Per poder abrasar un ampli ventall d'iniciatives, manté cohesionades unes agrupacions que canalitzen aspectes més específics de l'activitat social i cultural del poble. Aquestes són:
grup de Teatre.
Inicialment, i sota la tutela de l'Associació de Veïns, veritable eix aglutinador de la vida social de Medinyà, una colla de Joves del poble varen començar les primeres representacions teatrals. En un principi eren la continuació dels típics, i molt catalans, Pastorets de Folch i Torres, fets pel jovent i per la mainada. Però va ser a finals de l'any 1987, amb la representació dels primers pastorets escrits integralment per veïns de Medinyà, que empesos per l'èxit, van començar a coure un grup estable i amateur de teatre.

A principis de l'any següent es va construir de forma oficial el grup teatral i es va començar a treballar en els assajos de la primera obra de gran format - peça molt divertida - que es volia representar, EL MILLOR DEPENDENT DEL MóN. Per presentar-se al seu públic, el nou grup va triar un nom representatiu entre les obres que realitzava. Així nasqué el grup de teatre de Medinyà BALIGA-BALAGA.
La formació del grup Baliga-balaga, íntegrament compost per veïns del mateix poble, com es natural, durant els anys ha tingut variacions pel que fa als membres que la composen, en funció les necessitats de l'obra i la disponibilitat i les obligacions dels seus membres, ja que tots els són amateurs. Malgrat tot això, sempre s'ha pogut tenir un planter de gent que ha mantingut el caliu i fa de Baliga-balaga un grup estable.

A partir de la primera obra que va representar, el grup va decidir treballar, sempre que fos possible, amb peces pròpies, escrites pel seu director i ànima del grup el Sr. Enric Calpe, o bé amb adaptacions absolutament lliures d'obres teatrals antigues. Aquesta és la línia que s'està seguint.
A continuació veiem un petit llistat de les obres representades.
- HO SENTO BADÓ.
- L'OBJECTIU ES DIU AMADEU.
- PERDIU PER GARSA.
- COM A LES NOVEL·LES.
- LA FONDA DELS PARDALETS.
- JA TENIM PISET.
- QUI HO HAVIA DE DIR...
- I els pastorets de cada any, que des de fa dos anys les realitzen els alumnes de l'escola del poble sota la direcció d'algun dels membres de Baliga-Balaga.

Com podem veure, el grup demostra dinamisme i empenta. L'objectiu del grup és representar dues peces teatrals cada any, una per estrenar per la festa major de Medinyà, a primers d'octubre, i l'altra, per representar durant alguns mesos a partir del mes de febrer o març de cada any.
Durant aquest anys Baliga-balaga, també ha sortit fora del nostre poble a representar alguna obra. Amb alguns pobles s'han establert intercanvis teatrals; aquell porta la seva obra a Medinyà i Baliga-balaga passeja la seva representació a altres pobles, com a Vilobí d'Onyar, Cruïlles, Arenys de Munt, Celrà, etc., obrint un canal de comunicació entre pobles veïns.

Es va obrir la temporada 95/96 amb tradicional representació de la festa major, amb les obres, A VEGADES DOS I DOS NO SÓN QUATRE i O + O = p, una sàtira sobre la problemàtica dels homes i les dones, amb molt bona acollida entre el públic i en els pobles on ha estat representada.

COLLA SARDANISTA DE MEDINYÀ.
Es fonamental l'escola sardanista del nostre poble, que ensenya a puntejar, saltar i comptar a qui sent el ritme de la dansa més bonica de les danses que es fan i es desfan, sense mirar edats. Fa setze anys que funciona, la qual cosa fa pensar que els responsables, la Dolors, l'Eugeni, la Montse, l'Eusèbia i la Carme, amb la col·laboració especial d'en Joan d'Albons, saben mantenir viva la tradició en el nostre poble, ensenyant, any rera any, a ballar sardanes als menuts que ho desitgen. Actualment tenen entre trenta-cinc i quaranta balladors. Com a fet anecdòtic cal destacar que Medinyà es balla empordanès, començant i acabant a l'esquerra mentre que a Sant Julià es balla selvatà, començant per la dreta.
Un dels actes més importants que porta a terme la colla sardanista és la participació a LES TR O BADES SARDANISTES INFANTILS. Enguany s'ha celebrat la XVII edició, amb la participació de molts pobles de les comarques gironines. La Colla Sardanista Infantil que durant l'hivern ha après a ballar sardanes al local de Medinyà ha participat a les trobades, cada any visita vuit o deu pobles.
A Medinyà s'han organitzat dues trobades generals, entre maig i juny, amb gran èxit de participació, a més de la trobada anual. Els balladors i les balladores llueixen un mocador vermell que els identifica i els distingeix.
Per crear un clima de companyonia i esbarjo, es preparen excursions per la família dels balladors. Els monitors, aplegats amb els d'altres pobles participen en la preparació de les trobades i en una arrossada general de monitors de sardanes.
Com podem veure, aquesta associació, mou, amb entusiasme, un grup considerable de famílies al voltant de la sardana.

.CASAL DE MEDINYÀ.
Aquest grup, en un principi integrat a l'associació de veïns, actua de manera autònoma i consta principalment de joves estudiants que durant el temps d'estiu organitzen casal i colònies pels més petits, entre quatre i dotze anys. Porten la batuta l'Anna Márquez i l'Elsa Dalmau amb tot un reguitzell de joves monitors i monitores. També s'encarreguen de realitzar els jocs de cucanya a les festes populars, com per la festa major, per Santa Fe, etc.
3.6c ALTRES ASSOCIACIONS

GRUP D'ESPLAI DE MEDINYÀ
Aquest grup de joves realitza el casal per les nenes i pels nens de Medinyà durant els mesos d'hivern. Comparteixen responsabilitat Montserrat Garcia i Dolors Martí. El grup d'esplai col·labora amb activitats de caire lúdic per la mainada, concursos, excursions, ....

ASSOCIACIÓ DE PARES D'ALUMNES DE L'ESCOLA PÚBLICA DE MEDINYÀ,
Està dedicada a potenciar la relació dels pares amb l'escola, té cura de les activitats extra-escolars, d'organitzar xerrades pels pares i de potenciar l'escola en tots els seus àmbits. Actualment la presidenta és Montserrat Vidal i amb tota la junta organitzen una Quina per recollir fondos per l'escola. Col·labora amb la castanyada i amb el tió de l'escola.
Entre les activitats extra-escolars programades per aquest curs hi ha natació, arts plàstiques i anglès. A final de curs preparen un esmorzar per a tots els nens i nenes de l'escola.
També s'han fet obres a l'escola, entre les quals hi ha la construcció de la pista poliesportiva de l'escola vella, amb aportacions de treball personal dels pares.

ASSOCIACIÓ DE CAÇADORS I PROPIETARIS
Dedicada, al control de les activitats cinegètiques en els boscos de Medinyà. Contribueix a arranjar els camins, i com no, també a fer algunes activitats lúdico-gastronòmiques tot gaudint d'un bon àpat de senglar, animal que prolifera molt per les nostres contrades.

COL·LECTIU PRO - MEDINYÀ INDEPENDENT
Moviment reivindicatiu de la sobirania municipal de Medinyà constituït el 2 de març de 1995, amb una junta formada per 14 membres, en la qual el president és en Martí Ferrés i Font.
Des de la seva constitució ha realitzat diversos actes per tal d'exterioritzar els sentiments d'identitat, pertinença i especificitat del poble, com són:
*- Presentació del Col·lectiu
*- Concurs de botifarra per recollir fons.
*- Campanya de suport a la consulta de l'Ajuntament, amb un resultat de 239 vots a favor del restabliment de la sobirania municipal de Medinyà i 40 en contra.
*- Xerrada sobre viabilitat econòmica de la segregació
*- Sopar col·loqui amb el tema "Ten recordes de quan Medinyà era municipi"
*- Loteria de Nadal per recollir recursos econòmics
*- Campanya i inici de recollida de signatures amb:
*- Parada a L'aplec de Sant Mer
*- Calçotada popular
*- Subhasta d'art
*- Xerrada amb els alcaldes dels pobles veïns